Grundtanken med ydelsen er, at børn har krav på at vide, hvem de er, kende deres baggrund, deres ophav, deres forældre, og kunne fortælle deres særlige historie. Det anbragte barn skal udvikle kompetencer til at leve et liv med de forældre, de har – uanset hvordan forældrene er og hvor ofte, de ser dem.
Det er socialrådgiveren, der bestiller indsatsen. Der skal på forhånd være en begrundelse for samværet, samt hvad man ønsker at opnå. Det betyder også, at familiebehandler/samværsrådgiver kan gribe ind over for adfærd, der kan skade barnet.
Overvåget samvær er en indgribende afgørelse over for barnets forældre. Det overvågede samvær kan opleves uforståeligt og være forbundet med stærke følelser. Vi arbejder for at skabe en så klar ramme og formål med overvågningen for forældrene, i samarbejde med socialrådgiveren. Herunder hvad man ønsker at opnå med overvågningen og hvad skal familiebehandleren have øje for og i hvilke situationer skal denne gribe ind.
I lyset af ovenstående, afholder vi indledende møder med socialrådgiveren og samværsforælderen, hvor socialrådgiver beskriver familiebehandlerens opgave og rammen for samværet. Herefter drøfter vi forældrenes ønsker for samværene. Indledende møde med barnets primære omsorgsperson og eventuelt barnet (afhængig af alder) med det formål at lytte til, hvad der vil være hjælpsomt for barnet.
Du kan også læse mere om støttet samvær hos Birkelund. Har du generelle spørgsmål til os som døgninstitution for børn og unge, eller andet, er du også velkommen til at kontakte os.